Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@08:07:42 GMT

پيامد تصويب حريم گسل ها - علي بيت اللهي*

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۲۳۲۷۷۱

پيامد تصويب حريم گسل ها - علي بيت اللهي*

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا- تعيين حريم گسل هاي شهر تبريز پس از تهران يکي ديگر از اقدامات اساسي در کشور براي شروع جدي ملاحظات زلزله در توسعه شهري است، زيرا اين شهر با خطر پذيري بسيار بالا، سابقه طولاني در رخداد زلزله هاي ويرانگر دارد.

سوم ارديبهشت امسال 1397 (مصادف با روز معمار) در جلسه شورايعالي معماري و شهرسازي، با حضور وزير راه و شهرسازي، حريم گسل هاي شهر تبريز، که پيشتر و در مدت يکسال گذاشته بر روي آن کار شده بود، به تصويب رسيد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


گسل شمال تبريز بعنوان مهمترين ساختار تکتونيکي گستره تبريز و اطراف آن، نقش واضحي در رخدادهاي لرزه اي در شمالغرب آذربايجان داشته است.
زمين لرزه ها، از حوادث مستمر و رعب انگيز تبريز بوده و اين شهر، همواره از اين حادثه، آسيب هاي فراوان ديده است. تبريز چندين مرتبه براثر زلزل هاي سترگ ويران شده، سپس شهري از نو ساخته و پديد آمده است.
گسل شمال تبريز که به موازات جادهٔ اصلي تبريز- بستان‌آباد امتداد يافته مسبب زمين‌لرزهٔ سال 1721 ميلادي با شدت 7٫6 است. هرچند اين گسله در سدهٔ حاضر فعاليت مشخصي نداشته ‌است اما شواهدي مبني بر امکان تجديد حرکت آن وجود دارد.
اطلاعات آماري نيز نشان مي‌دهد که دورهٔ بازگشت زمين ‌لرزه‌هاي شديد و مخرب در تبريز مي‌تواند تا حدود 260 سال نيز برسد. تاريخ زمين لرزه هاي تبريز، مملو از زلزله هاي مخرب است؛ بنا به روايت هاي مختلف تبريز 12 بار تحت تاثير زلزله هاي مخرب بشدت آسيب ديده و گاه بکلي ويران شده است.
ساخت و سازهاي بي رويه شهري و گسترش لجام گسيخته شهر و مشکل حاشيه نشيني در اين شهر بعنوان اصلي مباحث افزايش قابل ملاحظه خطرپذيري لرزه اي است و بنابراين لازم بود که حرکتي ملموس و مشهود براي کاهش ريسک و کم کردن تلفات زلزله هاي احتمالي آتي در کلانشهر تبريز به عمل آيد.
تعيين حريم گسل هاي شهر تبريز با هدف ممنوعيت ساخت برج ها و ساختمان هاي بسيار مهم روي آن و کنترل سختگيرانه تر ساخت و سازهاي مرسوم طبق ضوابط ويژه، از جمله اين کار بود.
اهميت تعيين حريم گسل هاي شهر تبريز در چند محور اساسي است که آن را از بقيه کارهاي مهندسي و علمي متمايز مي سازد:
- نقشه دقيق گسل هاي شهر تبريز که از حدود بيش از 10 سال پيش با تلاش سازمان زمين شناسي دفتر تبريز، تا چند ماه پيش در دست تهيه بود و تکميل شده بود، پس از هماهنگي هاي انجام شده با محوريت مرکز تحقيقات راه، مسکن و شهرسازي، سازمان زمين شناسي در استان نهايي و نقشه هاي تهيه شده به شورايعالي معماري و شهرسازي ارسال و در جلسه اصلي اين شورا، نقشه حريم گسل ها و الزامات اجرائي آن به تائيد رسيد.
- کار تعيين حريم گسل هاي شهر تبريز، بعد از تهيه حريم هاي گسل هاي شهر تهران، تجربه موفق هم افزائي و همگرائي بين نهادهاي مختلف تحقيقاتي و علمي و اجرائي و مديريتي کشور بود که مي تواند الگوئي مناسب ديگري براي ساير شهرها باشد که براساس مصوبه هاي شورايعالي معماري و شهرسازي موظف شده اند با محوريت وزارت راه و شهرسازي کار تهيه حريم گسل ها را به سرانجام برسانند.
- حريم هاي تعيين شده براي گسل هاي شناخته شده شهر تبريز همانند شهر تهران، کاري ادامه دار و تدقيق پذير است که با افزون شدن دانش و اطلاعات ما در مورد گسل هاي شهر تبريز، بر دقت آن افزوده خواهد شد. لزوم کار مستمر بر روي گسل هاي شهر تبريز، لزوم مطالعات دقيق تر و اندازه گيري هاي مستمر آتي، کاري است که که انجام آن به سازمان زمين شناسي سپرده شده است که يکي از وظايف حاکميتي آن سازمان نيز است.
- در حريم گسل هاي اصلي، مصوب شد ساختمان هاي بسيار مهم مانند بيمارستان ها ساخته نشود. ساختمان با بيش از هشت طبقه ساخته نشود. واضح است که بيمارستان هاي واقع در حريم گسل ها براي مقاوم سازي و بازبيني هاي لرزه اي در اولويت وزارت بهداشت قرار گيرند.
- از ساختمان هاي بسيار مهم ديگر، مدارس واقع در حريم گسل ها هستند. متاسفانه مدارسي در شهر تبريز وجود دارند که کيفيت پاييني از نظر مقاومت در برابر زلزله دارند. سازمان توسعه و نوسازي مدارس وزارت آموزش و پرورش بايد در اين زمينه اقدام جدي را دنبال کند.
- ساختمان هاي خطرزا مانند پمپ بنزين ها، مخازن گازهاي خطرزا، انبارهاي نگهداري سموم و مواد شيميايي سمي و خطرآفرين واقع در حريم گسل هاي شهري بايد بدقت شناسايي و اقدامات و تمهيدات مديريتي براي جابجايي آنها آغاز شود.
- شريان هاي حياتي نظير لوله هاي گاز، نفت، بنزين، آب، مخابرات، برق و ... در نقاط تقاطعي با حريم گسل هاي شهر تبريز بايد مورد بازبيني قرار گرفته و اقدامات لازم براي افزايش مقاومت آنها در برابر گسيختگي انجام شود. اطلاعات نشان مي دهد در اين زمينه نيز اقدامي شروع نشده است. برخورد بوروکراتيک و کند و توام با سهل شمردن مسئله در برخي از نهادها، انجام کارهاي ضروري را متاسفانه منتفي و يا با تاخيرهاي جدي همراه کرده است. تغيير مداوم و مستمر مسئولان و مديران سازمان ها و شرکت ها و به تبع آنها به فراموشي سپردن و بي توجهي به کارهاي دنبال شده مديران قبلي نيز مزيد بر علت مي شود.
- براي ساختمان هاي مسکوني واقع در حريم گسل ها مقرر شده تا ضوابط خاص ساخت و ساز تدوين شود. اين ساختمانها که از نظر تعداد، بيشترين تعداد نشانه هاي واقع در حريم هاي گسل هاي شهر تبريز را تشکيل مي دهند؛ اين کار توسط کميته هاي تخصصي آيين نامه 2800 در دست اقدام است و انتظار مي رود بزودي در همين فصل سال به اتمام برسد.
با توجه به اين نکات، لازم است همه از بالاترين مقام هاي عاليه کشور تا مهندسان و کارشناسان و عموم مردم به زلزله در مراکز جمعيتي متراکم بسيار جدي تر و مسئولانه تر نگاه کنيم. حالت دير به دير رخداد زلزله هاي سترگ، معمولا ذهن هاي غير درگير با موضوع تخصصي زلزله را مشمول فراموشي مي کند که نبايد اين چنين شود.
نمايندگان مجلس در تدوين برنامه ها بايد موضوع مخاطرات طبيعي و بويژه زلزله و تخصيص بودجه در اين زمينه را فراموش نکنند؛ آيندگان از ما سوال خواهند کرد که براي توسعه پايدار و ارتقاء ايمني شهرها در برابر زلزله چه کرده ايم.
.........................................................
دبير کارگروه ملي زلزله
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۳۲۷۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر بهداشت عنوان کرد؛ پرداخت فوق‌العاده خاص به کارکنان نظام سلامت در سال جاری

بهرام عین‌اللهی گفت: ۱۰ هزار میلیارد تومان فوق العاده خاص برای کارکنان حوزه سلامت در نظر گرفته شده که آئین نامه اجرایی آن در کمیته‌ها در حال تدوین بوده و به اطلاع تمامی کارکنان خواهد رسید.

وی افزود: با توجه به نیازهایی که در جامعه ما وجود دارد بحث پرداخت فوق العاده خاص را از دو سال پیش به صورت مستمر آغاز و سال گذشته در صحن علنی مجلس از نمایندگان مردم درخواست و آن را پیگیری کردیم که با تلاش رئیس سازمان برنامه و بودجه، این مصوبه روز گذشته به تصویب رسید.

عین اللهی ادامه داد: مصوبه فوق العاده خاص از امسال اعمال می‌شود و جزو بودجه ۱۴۰۳ دیده شده است.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • اراضی رودخانه‌های استان یزد رفع تصرف شدند
  • جنجال خانواده متوفی برای استفاده از اثر انگشت برای باز کردن قفل گوشی
  • بازماندن پورحسینی از صعود به فینال تپانچه جهانی
  • ۴ پیامد حمله موشکی سپاه به اسرائیل به روایت امام جمعه تهران
  • رفع ۳۴ مورد تجاوز به حریم راه‌های شهرستان بروجرد
  • وزیر بهداشت عنوان کرد؛ پرداخت فوق‌العاده خاص به کارکنان نظام سلامت در سال جاری
  • پرداخت فوق العاده خاص به کارکنان نظام سلامت در سال جاری
  • پرداخت فوق العاده خاص کارکنان نظام سلامت از امسال
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • آزادسازی ۳ هزار مترمربع از حریم قانونی راه در حمیدیه