Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعدی اظهار داشت: نمی شود با عوامل خارجی زلزله هایی با مختصات زلزله های ایران ایجاد کرد. بله در آزمایش اخیر اتمی کره شمالی زلزله ۴,۱ ریشتری ایجاد شد ولی در سطح زمین.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از  تبریز بیدار ، زلزله های اخیر در کشور باعث شده تا شایعات و مسائل مختلفی در بین مردم و فضای مجازی دست به دست شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسائلی که بعضا رنگ و بوی علمی نداشته و باعث می شود تا آرامش شهروندان سلب گردد. در این خصوص تصمیم گرفتیم تا گفتگویی متفاوت را با عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران داشته و نظر این استاد دانشگاه را نسبت به ابعاد مختلف زلزله، پیش و پس از وقوع آن جویا شویم. آنچه می خوانید گفتگوی مشروح ما با امیر ساعدی است.


پیش بینی زلزله در محدوده های موثر امکان پذیر نیست

تبریزبیدار: ضمن عرض سلام و خیر مقدم خدمت شما، به عنوان اولین سوال همانطور که می دانید زلزله به عنوان مهیب ترین و غیر منتظره ترین سانحه طبیعی که سالانه جان تعداد زیادی از انسان ها را میگیرد این دغدغه را بوجود آورده است که آیا واقعا زلزله قابل پیش بینی است؟

به نام خدا،بنده هم عرض سلام و ادب دارم خدمت تمام مخاطبان سایت تبریزبیدار.  وقتی در مورد پیش بینی زلزله صحبت می کنیم این مسئله برای کسانی که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت می کنند جنبه های مختلف دارد. بر همین اساس بخشی از پیش بینی زلزله مربوط به فعال شدن گسلی است که احتمالا فعال خواهد شد، بخشی مربوط به پیش بینی مکانیزمی است که گسل در طی آن فعال می شود بخشی دیگر به پیش بینی محتوای انرژی آزاد شده در گسل و زلزله برمی گردد و بخشی دیگر محدوده اثر گذاری زلزله است که همه ی این موارد قابل پیش بینی است. اما پیش بینی محدوده زمانی موثر به هیچ عنوان تاکنون عملی نشده است نه در ایران و نه در خارج از کشور و هر کسی که ادعا کرده چه با ساخت دستگاه یا روش های تئوری توانسته این کار را انجام دهد ادعایی بیش نکرده است.

در حد ۱۰ یا ۲۰ ثانیه قبل از وقوع زلزله می توان پیش بینی کرد اما در محدوده های موثر چند روز و حتی چند ساعته به هیچ عنوان امکان پذیر نیست.

 

برای ایجاد زلزله با انرژی اتمی باید حداقل به عمق ۶ هزار متری زمین رفت/ بشر تا کنون نهایتا به عمق ۲۰۰ متری زمین رفته است

تبریزبیدار: در زلزله آذربایجان و زلزله اخیر کرمانشاه و مناطق غربی کشور شایعه با عنوان دخالت عوامل خارجی در ایجاد زلزله مطرح شد، آیا اساسا از لحاظ علمی و تئوری ایجاد زلزله با عوامل خارجی و انرژی های اتمی یا هارپ امکان پذیر است؟

زلزله هایی که در کشور ما اتفاق می افتد زلزله های هایی که در عمق بسیار زیاد زمین که حداقل در محدوده ۶ کیلومتری عمق زمین صورت می گیرد پس بنابر این برای اینکه بخواهیم برای ایجاد زلزله با استفاده از عوامل خارجی مثلا بمب های اتمی اقدام کنیم باید به عمق حداقل ۶ هزار متری پوسته زمین برویم و این انفجارها را در این اعماق انجام دهیم، ما به چه عمقی تا کنون دست یافته ایم؟ چاه آب نهایتا ۷۰ یا ۸۰ متر، سازه های مقاوم در برابر بمباران های اتمی و بزرگ در عمق ۱۵۰ الی ۲۰۰ متری ایجاد شده اند یعنی به زبان ساده تر تا کنون حتی به نزدیکی عمق ۶ هزار متری نرسیده ایم که حالا مثلا بر اثر انفجاری اتمی یا ... زلزله در پیامد آن ایجاد شده باشد حال آنکه در زلزله هایی مثل کرمانشاه در عمق نزدیک به ۱۵ هزار متری زمین اتفاق افتاده است.

هارپ پروژه شکست خورده ای است / برای ایجاد زلزله ۷ ریشتری در ایران، تجهیزات هارپ باید انرژی معادل زلزله ۲۰ ریشتری در آلاسکا تولید کند!

در خصوص هارپ هم عرض کنم، هارپ تعدادی دکل ارسال امواج مستقر در منطقه آلاسکا است که امواج را به محدوده یونسفر ارسال می کند به محدوده ۹۰ الی ۱۰۰ کیلومتری جو زمین و یون های موجود در آنجا  را تحریک می کند و موجب ایجاد ارتعاش دوم می شود که به سمت زمین بازگشت پیدا می کند همین ارتعاش در برخورد با زمین باعث ایجاد تنش در پوسته زمین می شود. اولا در هر سیکل پروژه هارپ مقداری زیادی از انرژی ارسالی و تولیدی در اثر استهلاک از بین می رود یعنی اگر بخواهیم یک زلزله ۷ ریشتری با استفاده از هارپ ایجاد کنیم در محدوده آلاسکا شاید این انرژی ۷ ریشتری باشد اما انرژی حاصل از آن تا بخواهد به تهران برسد به اندازه یک لامپ ۱۰۰ وات خواهد بود یا به عبارت دیگر برای ایجاد زلزله ۷ ریشتری در ایران بر اثر هارپ باید انرژی معادل زلزله ۲۰ ریشتری که وجود خارجی ندارد در آلاسکا انرژی تولید شود! ثانیا اولین سیکل هارپ در نزدیکی منبع تولید آن را دارد پس اگر قرار باشد زلزله ای به این روش تولید شود ابتدا خودشان را نابود می کند علاوه بر این عمق نفوذ وجود ندارد که بخواهیم انرژی را به محل ایجاد زلزله که حداقل در عمق ۶ هزار متری زمین برسانیم.

 

به دلیل عمق زیاد زلزله های در ایران ایجاد زلزله با عوامل خارجی غیر ممکن است

تا این لحظه که بنده در خدمت شما هستم نمی شود با عوامل خارجی زلزله هایی با مختصات زلزله های ایران ایجاد کرد. بله در آزمایش اخیر اتمی کره شمالی زلزله ۴,۱ ریشتری ایجاد شد ولی در سطح زمین. در زلزله های ایران که در عمق زیاد صورت می گیرد به دلیل طول بالا ساق قائم این زلزله در بسیاری از شهرها همزمان احساس می شود. هارپ چیز عجیب و غریبی نیست و تجهیزات آن در حال حاضر در آلاسکا موجود است و می توان با تهیه بلیط از آن دیدن کرد و امروز این پروژه شکست خورده است چرا که این پروژه برای تبدیل امواج بلند در جنگ الکترونیک در دستور کار قرار گرفت اما از آنجا که این پروژه آن قدر هزینه زا بود که عملا آن را کنار گذاشتند. زلزله های ایران منشا کاملا طبیعی دارند.

گسل شمالی تبریز به تنهایی  از سه گسل تهران قدرت تخریبی بیشتر دارد

تبریزبیدار: از آنجا که تلفات زلزله در طول تاریخ تبریز بسیار بالا بوده است و به گواه تاریخ این شهر سه بار به صورت کامل ویران شده، این تصور را به وجود آورده است که گسل تبریز خطرناک ترین گسل ایران است. آیا مساله صحت دارد؟

شهر تبریز درگیر ۴ گسل، شمالی، تسوج، صوفیان و شرفخانه است که این شهر را محاصره کرده اند، به طور مقایسه ای عرض کنم شاید بهتر باشد گسل شمال تهران پتانسیلی معادل زلزله ۷,۲ ریشتر دارد گسل مشاء در حدود ۷.۲، گسل ری ۶.۷ ریشتر را دارد اما گسل شمالی تبریز پتانسیل زلزله ای با قدرت ۷.۸ ریشتر را دارد البته عرض کنم این اعداد احتمالی در بحث زلزله هستند و به هیچ وجه قطعی نیستند، گسل شمالی تبریز جزء گسل های قوی و خطرناک کشور است که بارها در طول تاریخ و ماقبل تاریخ شاهد زلزله های ۷ ریشتری در آن بوده ایم یک نکته ای هم عرض کنم هر ۱ ریشتر افزایش یا کاهش در زلزله حدود ۳۲ بار انرژی را متفاوت می کند.

سیکل تکرار فعال شدن گسل تبریز هر ۳۰۰ سال یک بار است

تبریزبیدار: سوالی که اینجا مطرح میشود این است که سیکل تکرار زلزله تبریز چه اندازه و بر اساس بررسی های علمی چه زمانی قرار است گسل تبریز دوباره فعال شود؟

اعدادی که گفته شده و می شود علمی ولی غیر قطعی و احتمالی است. حرف هایی که زده می شود فلان روز در تهران زلزله خواهد آمد همگی کذب و دروغ است اما بر اساس پیش بینی های علمی به عنوان نمونه پس زلزله اخیر کرج احتمال زلزله ۷ ریشتری در تهران به ۵۰ درصد رسیده است که تا ۴ ماه در همین حد است در حالی که قبل از آن این احتمال به اندازه ۲۰ درصد بود. از آنجا که زلزله یک سیکل متناوبی دارد پس بنابر این یک دوره متناوب بر آن مترتب می شود هر چند اعداد آن قطعی نیست بر همین پایه در تهران می گوییم دوره بازگشت و فعال شدن گسل های تهران در حدود ۱۵۰ سال و در تبریز ۳۰۰ است که حدود ۲۰ الی ۳۰ سال به این دوره باقی مانده است البته تاکید کنم این به آن معنا نیست که تا ۲۰ الی ۳۰ سال دیگر در تبریز زلزله ای اتفاق نخواهد افتاد. خیر! احتمال دارد فردا، یک ماه دیگر شاید هم همان ۳۰ سال بعد این گسل فعال شود.

در شهری که هزاران ساختمان کوچکتر یا بزرگتر از پلاسکو دارد چند روز لازم است تا آوارهای حاصل از آن جمع شود؟

تبریزبیدار: تجمع شهرسازی در محدوده گسل شمالی تبریز به چه میزان در فعال شدن یا تسریع در روند فعال سازی دوباره گسل تبریز موثر است؟

اثر گذار است اما قابل ملاحظه نیست اما نکته شهرسازی از این بابت مهم است که مسئولین ما باید به این نکته برسند با وجود پیشرفته ترین امکانات اثر گذاری امداد رسانی پسا زلزله بسیار پایین تر از قبل از آن خواهد بود. در حادثه پلاسکو دیدیم امکانات یک کلانشهر جمع شد و تازه بعد از حدود ۱۰ روز توانستند آوراهای این ساختمان را جمع اوری کنند در شهری که هزاران ساختمان کوچکتر یا بزرگتر از پلاسکو دارد چند روز لازم است؟

اگر ساختمانی اصولی ساخته شود مقاومت در برابر زلزله ۷ ریشتری چیزی نیست

پس هرکاری می توانیم بکنیم باید قبل زلزله انجام دهیم. اگر ساختمانی اصولی ساخته شده باشد زلزله بسیار قوی ۷ ریشتر برای آن چیزی نیست. نگرانی از ساختمان هایی است که اصول مهندسی در آنها رعایت نشده و جان ساکنان این ساختمان ها در خطر است.


کارکرد اصلی حفظ جان انسان در برابر خطرات است/ در زلزله غرب کشور، مسکن های مهر با وجو ریختن نما جان ساکنان را در برابر زلزله نجات داد

در همین زلزله اخیر غرب کشور دیدیم که اسکلت و سازه های اصلی مساکن مهر با وجود خرابی ها در آن مناطق سالم ماند بله شیشه ها و نما فرو ریخت اما خود ساختمان آسیبی ندید و به همین دلیل ساکنان آنها در امان ماندند. یادمان نرود که ساختمان مسکونی برای حفاظت جان انسان ها ساخته می شود نص صریح قانون و آئین نامه ۲۸۰۰ است و با سازه ای مثل بیمارستان که دائم و در هر زمانی باید ایمن باشد تفاوت دارد پس بنابراین در مسکن هایی مثل مهر که این همه بر علیه آن حرف شده شد وقتی اصول رعایت شود کاربری اصلی ساختمان مسکونی که همانا حفاظت از جان انسان هاست صورت می گیرد حال این را تسری به ساختمان هایی که با هزینه بالاتر و بهتر از مسکن مهر ساخته می شود لذا دل مردم را خالی نکنیم راهکار هست باید آئین نامه اجرا شود.

در خصوص استحکام ساختمان های ساخته شده قبل از دهه ۸۰ نگرانی وجود دارد

یک زمانی در سال ۶۷ آئین نامه ۲۸۰۰ طراحی شد برای بهبود کیفیت ساخت سازه ها در کشور، قبل از آن که کلا آئین نامه نداشتیم تعدادی دستور العمل داشتیم ولی از دهه ۸۰ و ۹۰ که ویرایش سوم و چهارم آئین نامه آمد اوضاع کمی متفاوت شد آئین نامه در حال حاضر مترقی است و بر مبنای آئین نامه ساختمانی آمریکاست که به خوبی نحوه اجرا ساختمان در برابر زلزله را تشریح کرده است مبحث ۹ و ۱۰ سازه های فولادی و بتنی به خوبی این مشکلات را تبیین و راهکار ارائه داده است، در حوزه اجرا هم نظارت خیلی بهتر شده است نظام مهندسی امروز نظام مهندسی سال ۷۰ نیست ساختمان های دهه ۹۰ و ۸۰ هیچ نگرانی ندارد، نگرانی از ساختمان های دهه ۷۰ به قبل است ساختمان های قبل سال ۴۳ تابوت هستند رسما، ساختمان های ما بین ۴۳ تا ۶۷ هم وضعیت خوبی ندارند بین سالهای ۶۷ تا ۸۰ هم باید بررسی شوند.

میزان حریم گسل در قانون هنوز مشخص نشده است

تبریزبیدار: مقدار قابل توجهی از بافت فرسوده و ناکارآمد تبریز در حاشیه گسل شمالی تبریز قرار دارد، با توجه به اینکه مسئولین شهری در صدد نوسازی و بهسازی این مناطق هستند به عنوان یک کارشناس بفرمایید که آیا ساخت مجدد سازه های ساختمانی در این محدوده ایراد دارد یا خیر؟ چه پیشنهادی در این زمینه دارید؟

ما اجازه اظهار نظر شخصی نداریم و باید بر اساس آئین نامه و به صورت کارشناسی صحبت کنیم و در کشور خصوصا در تهران هم این بحث جزء بحث های به روز است که در حریم گسل اصلی آیا ساخت و ساز مشکل دارد یا خیر؟ ابتدا باید عرض کنم ضعف قانونی که در این زمینه داریم هنوز اندازه حریم گسل اصلی مشخص نشده است، برخی کارشناسان بر این عقیده اند ۵ کیلومتر بالا، پایین، چپ راست از خط الراس گسل جز حریم گسل است برخی دیگر بر این عقیده اند که این مقدار ۲ کیلومتر است و برخی دیگر بر این باورند که باید به محاسبه و روشهای دیگر این مقدار باید اخذ شود.

ساخت ساختمان های مسکونی در حریم گسل با الزامات مضاعف باید باشد
بر فرض اینکه حریم گسل اصلی را می دانیم، آئین نامه صراحتا می گوید در حریم گسل اصلی ساخت سازهای با درجه اهمیت ۱ممنوع است مثل بیمارستان و ساختمان مدیریت بحران، در خصوص بقیه ساختمان ها که سازهای مسکونی در همین درجه قرار میگیرد آئین نامه پیشنهاد می کند که این سازه ها با الزامات مضاعف ساخته شوند.


اگر محدودیت مکانی وجود ندارد انتقال حاشیه نشین های شمالی تبریز به مکان دیگر به صلاح است 

پس بنا براین برای تبریز ابتدا حریم گسل اصلی باید مشخص شود سپس بر اساس آئین نامه ساختمان های درجه ۲ و ۳ را با الزامات مضاعف در این مناطق بسازیم.

ولی با این وجود اگر محدودیت مکانی وجود ندارد و جاهای دیگه برای ساخت وجود دارد بهتر است به آنجا منتقل شوند.

تبریزبیدار: ممنون از اینکه وقت خود را در اختیار ما قرار دادید.

من هم از شما سپاسگزارم  و امیدوارم موفق باشید.

انتهای پیام/ 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۴۶۶۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفظ چنار ۸۰ ساله در پروژه احداث سرای محله باغ فردوس | ببینید چطور گوهر سبز در دل ساختمان ۵ طبقه زنده ماند

همشهری آنلاین- زهره محققی: محله باغ فردوس یکی از محلات ۲۷ گانه منطقه یک است که به دلیل وجود پیاده راه فرهنگی، موزه سینما، بوستان قلمستان و...، از ویژگی خاصی برخوردار است ولی تنها محله‌ای در منطقه یک است که ساختمان مناسبی برای فعالیت‌های سرا نداشت و شهروندان و ساکنان آن از مدیریت شهری منطقه درخواست احداث مکانی برای ارتقای فعالیت‌های فرهنگی، آموزش، ورزشی و... را داشتند.

بر همین اساس با اولویت دهی به درخواست‌های شهروندان برای تعیین پروژه‌های احداثی، بررسی‌های لازم انجام شد و ساختمان قدیمی اسکان کارگری در بوستان قلمستان تخریب و احداث این سرا به مساحت یک هزار و ۵۵۰ متر مربع در ۵ طبقه دارای کتابخانه، سالن آمفی تئاتر، کلاس و کارگاه‌های آموزشی و... در دستور کار قرار گرفت که با توجه به بازدیدهای میدانی مستمر شهردار منطقه یک و تلاش نیروهای اجرایی بتن ریزی سقف سوم آن به اتمام رسیده است.

اما یکی از مهمترین اتفاق‌هایی که در زمان ساخت این بنا رخ داد، حفاظت از درخت چناری با ۸۰ سال سن است که بن ۲۰۰ سانتی متری دارد که حفظ آن بدون جا به جایی در طراحی نقشه این مجموعه در نظر گرفته شده است و در دل ساختمان خودنمایی می کنند و تلفیق و همزیستی مسالمت آمیز معماری و محیط زیست را به رخ می کشد.

امیرگودرزی سرپرست کارگاه اجرایی این طرح در مورد مراحل کار به ما گفت: در تمام مراحل گودبرداری تلاش کردیم صدمه‌ای به ریشه این درخت وارد نشود و به ابعاد ۴ در ۵ متر مربع اطراف درخت حفظ و فاصله استاندارد آن از دیواره‌ها و سقف‌های اجرا شده در نظر گرفته شد.

گوهر سبز در دل ساختمان

او افزود: اگرچه در پروژه ها، جابجایی درختان کار آسان‌تری تا حفظ آن است، ولی اکنون که کار فونداسیون و سقف طبقات سوم به پایان رسیده، وجود این درخت آرامش بصری ایجاد کرده و چون گوهر سبز در میانه کار قدرت خود را به رخ می‌کشد.

گودرزی ارتفاع این درخت را ۲۲ متر دانست و گفت: ارتفاع این درخت تا طبقه سوم و بالاتر کشیده شده و پس از اتمام، با فضاسازی مناسب در پای آن و اجرای باغچه، دیواره شیشه‌ای، حضور پرندگان و... به عنوان گنجینه سبزی در میانه سرا، نقطه قابل توجهی برای مراجعین خواهد شد.

سیدحمید سید شجاع رئیس واحد نظارت عمران این پروژه نیز در مورد وضعیت درخت گفت: این درخت از درختان چنار قدیمی همجوار باغ قلمستان است و حفظ آن مورد تاکید مدیریت شهری منطقه یک قرار گرفت و با انجام عملیات لازم اکنون با آغاز فصل بهار جوانه زنیدرخت انجام و سبز شده و مشکلی برای آن به وجود نیامده است.

امین آبادی کارشناس کمیسیون باغات منطقه یک نیز در این خصوص توضیح می دهد که وجود هر نوع درخت در زمین در حال ساخت، در کمیسیون باغات و ماده هفت مطرح و در مورد آن تصمیم گیری می‌شودمعمولا اگر محیط بن بالای۱۰۰ باشد باید با تغییر نقشه، درختان حفظ و یا در صورت عدم امکان هر نوع تغییر، جابجا شود ولی درختان بن بالای۲۰۰ به هیچ عنوان امکان جابجایی ندارند و باید مالک با تغییر نقشه، عقب نشینی، ایجادنورگیرو...آن را حفظ کند.

حفظ درخت در ساختمان شهرداری

آتنا رضایی مدیر محله باغ فردوس هم در این باره گفت: این کار علاوه بر جلوه بصری که در این مجموعه ایجاد کرده اقدامی مثبت در راستای فرهنگ سازی است تا معماران و سازندگان این تلفیق را مورد توجه قرار دهند و با تغییر نقشه ساختمانی تنها به فکر سود مالی نباشند و جریان زندگی را در سازه های خود طراحی کنند و امیدواریم این درخت سبز سال ها زنده بماند و نمادی برای نسل ها باشد.

یکی از ساکنان همجوار این ساختمان نیز وقتی از وجود درخت در داخل بنا مطلع شد اظهار خوشحالی کرد و گفت: باغ فردوس یکی از محلات قدیمی است که نیاز است بافت باغی آن حفظ شود و وجود این درخت در میان یک مجموعه در حال احداث فرهنگی، نشان می دهد که بر خلاف هجمه هایی که در مورد بی توجهی شهرداری به خشک شدن و قطع درختان نقل قول می شود حفظ درختان مهمترین هدف در اجرای این پروژه بوده است و امیدواریم این اقدام در سایر پروژه ها نیز تسری پیدا کند.

این تلفیق اولین بار نیست که در منطقه یک شکل گرفته است یکی از پروژه های ساختمان سازی اینچنینی ساختمان شگفت‌انگیز نیاوران است که توسط مهندس نیکبخت احداث شده و تصاویرش بارها و بارها در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی با نام «ساختمان شگفت‌انگیز نیاوران» منتشر شده است.

او در طراحی و نقشه این ساختمان متوجه شد حدودا ۱۲۸اصله درخت در بستر ۲۷۰۰متری پروژه پراکنده است و موقعی که طرح را بررسی کرد دید اگر کمی از مقدار سطح تقاضا کم کند این امکان وجود دارد که درخت‌ها را حفظ نماید برای همین فضا را کوچک‌تر کرد و با این کار چیزی حدود ۴۰متر از سطح زیرساخت بنا کم شد اما در عوض درخت‌هایی که عمر بعضی از آنها بالای ۷۰سال بود حفظ شدند.

کد خبر 848702 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها منطقه ۱ فضای سبز گیاهان و درختان تهران

دیگر خبرها

  • رئیس انجمن جامعه شناسی ایران: پروژه یکدست‌سازی همه جا شکست خورده است/ هر روز شکاف‌های عمیق‌تری بین ایدئولوژی حاکمیت با مردم می‌بینیم/ گروه‌های مختلف مردم به همدیگر احترام می‌گذارند
  • محدودیت تردد در بزرگراه شهید خرازی | شهروندان از مسیرهای جایگزین استفاده کنند
  •  اتوبان شهید خرازی مسدود شد | شهروندان از مسیرهای جایگزین استفاده کنند
  • ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم
  • علت اصلی سیاه شدن لثه و درمان فوری تیرگی لثه با طب سنتی
  • حمله معترضان گرجستانی به پارلمان در اعتراض به لایحه «عوامل خارجی»
  • محاسبه هزینه حمل بار بین المللی
  • حفظ چنار ۸۰ ساله در پروژه احداث سرای محله باغ فردوس | ببینید چطور گوهر سبز در دل ساختمان ۵ طبقه زنده ماند
  • برای خلاص شدن از آلرژی‌های بهاری چه کنیم؟
  • اتصال «ائل داغی» به «آجی چای» در تبریز